Împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și de mare bucurie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. În anticiparea zilei de 24 ianuarie, elevii și profesorii au participat la un program cultural-artistic, cu scopul de a rememora importanța covârșitoare a evenimentului.
Activitatea a debutat prin săvârșirea Parastasului, în Biserica Seminarului, în cadrul căruia au fost pomeniți înfăptuitorii Unirii.
Ca o punte peste ani, elevii și profesorii s-au prins în Hora Unirii, în jurul Movilei pe care, înaintașii lor, contemporani dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, au ridicat-o în 1859. Plini de entuziasm, elevii au primit și au transmis cu pioșenie realizarea acestui ideal, ca o ofrandă pentru desăvârșirea acestui străvechi vis al neamului nostru.
Manifestările au continuat în Sala de festivități a Seminarului, prin vernisarea unei expoziții de manuscrise și cărți din perioada Unirii Principatelor, aflate în tezaurul bibliotecii instituției. Dintre acestea menționăm o Sfântă Evanghelie tipărită la Râmnic în 1865, ce poartă pe prima pagină numele Domnului Unirii.
A urmat prezentarea medalioanelor unor personalități implicate în înfăptuirea Unirii din 1859, precum și a legendarului Moș Ion Roată.
Un moment mult așteptat de elevi a fost concursul Cuza Vodă și Unirea, ajuns la cea de-a treia ediție, în cadrul căruia elevii și-au dovedit preocuparea față de înaintașii ce au făcut posibilă unirea într-o singură țară a fraților moldoveni și munteni. Concursul a avut și o secțiune de artă plastică, în cadrul căreia elevii au realizat portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Elevii de la secția Patrimoniu, coordonați de prof. Oana Grădinaru și Dan Țârdea, au realizat o frumoasă expoziție cu lucrări ce au cântat prin culoare, Unirea.
Evenimentul petrecut cu 166 de ani în urmă a fost omagiat și de elevii seminarului talentați în artă dramatică prin interpretarea piesei de teatru Moș Ion Roată și Unirea, încercând să refacă un crâmpei din atmosfera acelor timpuri.
Piesa de teatru a fost urmată de un recital de poezii patriotice al elevilor pregătiți de prof. Cristina Grigore și Laura Panaite. Dintre poeziile prezentate amintim Cântecul lui Cuza Vodă, o creație plăsmuită chiar în seminarul nostru, de către arhiereul Narcis Crețulescu, în 1859, pe când era elev al seminarului nemțean. Poezia a fost pusă atunci pe note muzicale de către un alt elev, Nicolae Ardeleanu, și a fost cântată de elevi, cu entuziasm, în jurul Movilei Unirii.
Corul psaltic Victor Ojog, condus de către Pr. Prof. Marius Brumă, a prezentat auditoriului un frumos repertoriu de cântări patriotice.
După festivitatea de premiere a elevilor participanți la concurs, domnul Prof. Dr. Mihai Giosan, Inspector pentru disciplinele Religie și Istorie, a felicitat elevii și profesorii implicați, subliniind necesitatea cunoșterii și prețuirii jertfei înaintașilor și afirmând că Alexandru Ioan Cuza a scris una din cele mai frumoase pagini din istoria noastră națională.
Domnul Inspector a transmis felicitări și din partea Inspectoratului Județean Neamț și a evidențiat importanța acestui tip de activități în viața elevilor, exprimându-și gratitudinea că Seminarul de la Mănăstirea Neamț promovează adevăratele valori și formează elevii ca buni patrioți.
Întreaga activitate, coordonată de profesorii de istorie Marcela Bălău și Mirel Gălușcă, se dorește a fi atât o chemare spre cunoașterea și prețuirea trecutului cât și un pios omagiu adus celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealului Unirii
Prof. Bălău Marcela și Mirel Gălușcă