Luni, 13 ianuarie, elevii clasei a XI-a Patrimoniu Cultural de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de lângă Mănăstirea Neamț au participat la o activitate practică de modelaj în argilă. Evenimentul s-a desfășurat sub îndrumarea artistei populare Ionela Lungu din Humulești, în cadrul unui parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Elevii au deprins tehnica modelajului în argilă, s-au documentat cu privire la opaițe, sfeșnice și suporturi pentru lumânări și au dat apoi frâu liber creativității, utilizând materialele oferite de meșter.
„Îmi place grozav să lucrez cu liceenii seminariști. Se joacă frumos cu lutul, ca niște copii mari”, a transmis Ionela Lungu pe rețelele sociale, lăudând creativitatea și entuziasmul elevilor de la seminar.
Coordonarea activității a fost realizată de prof. Oana Grădinaru de la Catedra de Arte Vizuale.
Directorul seminarului, prof. Pr. Viorel Laiu, a exprimat aprecierea pentru implicarea elevilor și profesorilor: „Astfel de activități îi ajută pe elevi să înțeleagă și să respecte moștenirea culturală, oferindu-le totodată ocazia de a-și exprima creativitatea. Suntem mândri de rezultatele lor.”.
„Lecția de meșterit” a adus tradiția mai aproape de tinerii seminariști, încurajând legătura dintre valorile culturale și educația modernă.
Activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu, care urmărește organizarea expoziției „Lumina”, dedicată aniversării a 170 de ani de existență ai Seminarului Teologic Ortodox “Veniamin Costache” de lângă Mănăstirea Neamț.