03 feb. 2025

“The small Montmartre of Bitola” Provocare, perseverență, satisfacție     

 „Inspirația există, dar trebuie să te găsească muncind.” (Pablo Picasso)

               Elevii secției de patrimoniu de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au primit și anul acesta o invitație la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii, ediția a 44-a “The small Montmartre of Bitola” în Macedonia 2025, concurs organizat de CHILDRENS ART STUDIO ,,ST. CYRIL AND METHODI”.

             Participăm ca în fiecare an, la secțiunea colecție-grup și nu individual, pentru a antrena cât mai mulți elevi. Colecția de anul acesta cuprinde 24 de lucrări. Până anul trecut am reprezentat Divinitatea în tehnici creștine: iconografie, frescă, mozaic, miniatură – alfabet, motive decorative în spații ecleziale de pretutindeni, teme și tehnici creștine de pictură bizantină, în legătură cu specificul secției Patrimoniu Cultural al Seminarului nostru. La  participarea de anul trecut, am optat pentru tema propusă de organizatori: Olimpiadele sportive și ne-am îndreptat atenția  spre Grecia antică, fiind o artă clasică. Frumusețea picturilor murale, a frescelor, dar și a picturilor decor pe amfore sau cratere, au devenit  sursă de inspirație pentru pictura universală în timp și spațiu, drept pentru care se situează în patrimoniul mondial al umanității UNESCO. Revenim anul acesta la tehnicile cunoscute și mai experimentate de elevii noștri. Pictura creștină s-a inspirat deopotrivă în primele veacuri tot de aici, prin intermediul cuceririi romane.

Tema iconografică pe care am ales-o, este icoana „Lauda Maicii Domnului” din secolul XVI, a Sfântului iconar Andrei Rubleuv, din catapeteasma Catedralei Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Kirillo-Belozersky Moscova, Rusia. Tema principală a icoanei „Lauda Maicii Domnului” este proslăvirea Fecioarei Maria. Conform profețiilor Vechiului Testament, este interpretată de teologii creștini ca predicții educaționale despre Maica Domnului, care a născut în mod miraculos pe Fiul – Logosul întrupat, Mântuitorul lumii. În secolele VI-VIII, tema profețiiilor despre Maria a fost dezvoltată în continuare și a fost transmisă în formã poetică în lucrärile imnografice, în primul rând în imnul solemn Acatist, a cărui creație este asociată cu opera lui Roman Melodul din secolul VI. Ele explică structura figurativã acestei icoane.

         Lucrările copii, au fost realizate de elevii secției Patrimoniu Cultural, clasele IX-XII, în cadrul orelor de restaurare icoană. Icoana cu ramă încadrată, înconjurată de scene, a fost împărțită în detalii mai mici, pe care elevii le-au reprodus: Bunavestire, Magii de la răsărit, Aducerea la templu, Iisus Hristos Mântuitorul, Sfinții Părinți,  Urmașii apostolilor, Maica Domnului bucuria celor necăjiți, Preacinstirea Maicii Domnului,  Duminica Ortodoxiei,  Deisis, Fuga în Egipt,  Închinarea magilor, Nașterea Domnului, Călătoria magilor, Maica Domnului și dreptul Iosif, Vizita Maicii Domnului la Sfânta Elisabeta, Profeții Avacum, Ieremia, Aaron, Moise, Profetul David, Profetul Balaam, Profetul Isaia, Profeții Ezechiel, Iacob, Ghedeon, și Daniel, Iisus Hristos Emanuel și Maica Domnului pe tron. Documentarea a devenit astfel o lecție nonformală pe tărâm artistic, istoria artelor, pictură, restaurare.

            Concursul  reunește an de an peste 10.000 de participanți, din peste 30 de țări, din Europa cât și din Asia. A devenit  o tradiție frumoasă, aceea de a participa la aceasta competiție de prestigiu, de 14 ani. Seminarul nemțean are în palmares de la „Grad Prix”, „Best collection”, „Golden Palette, Golden Brushși diplome „Winners”. În anul 2023, întregul grup,  a fost premiat de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul  Sfintei Liturghii, oficiate la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie. Grupul a fost reprezentat de eleva GIDIRIM CHIRA, din Ucraina care a venit la Seminar, în urma războiului. Ea a primit binecuvântare și distincția Crucea Moldavă. https://basilica.ro/mitropolitul-teofan-a-oferit-distinctii-pentru-tineri-cu-rezultate-scolare-bune-si-varstnici-cu-viata-aleasa/

          La  ediția de anul trecut a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii Macedonia, februarie 2024;  din aproximativ 45 000 de participanți, de la 800 de școli, din 80 de țări (conform site-lui concursului), cei 22 de elevii seminariști au obținut:

4 premii Golden Palette:

CAMERZAN ARINA, MĂRGEAN TEODORA, UNGUREAN CAPITOLINA -cl. a XI-a și CACIUC NARCISA, cl. a XII a .

5 diplome Winners:

VOINEAG IRINA ANDREEA – cl. a X-a,CHITIC URSACHE ECATERINA, POSTOLICĂ DANIELA, ȘVECICOV GAVRIELA – cl. a XI-a, JELIHOVSCHI GRIGORE, cl. a XII-a.

Diploma pentru Seminar și profesorul coordonator..  

Premiul Invitație la Colonia mondială de artă, 23-30 mai 2024, în tabăra de creație Bitola Macedonia, pentru două  eleve JURAVLE ADRIANA, cl. a X-a și MORAR TEODORA cl. a XI-a, Iar la participarea directă, cele două eleve obținând DIPLOME de RECUNOAȘTERE SPECIALĂ.

          Rezultatele competiției,  sunt anunțate pe site-ul: www.smallmontmartreofbitola.com   și au fost mentionate de fiecare dată, în Doxologia, presa din Neamt si site-ul scolii. Mulțumim părintelui director pentru susținere și implicarea în demersul pentru participarea directă la tabără, a lotului de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

                                                                                     

                                                                                        Profesor coordonator Grădinaru Oana

31 ian. 2025

Elevii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, premiați la Simpozionul „Tânărul pelerin”

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, însoțiți de prof. dr. Andrei Irina, au participat la Simpozionul Județean „Tânărul pelerin”, ediția a X-a, desfășurat pe 30 ianuarie 2025 la Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia. Evenimentul, înscris în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Județene – poziția 80/2025, a reunit elevi din liceele teologice într-un cadru interdisciplinar, abordând teme din domeniile spiritualității, culturii, literaturii și artei.

Concursul interdisciplinar „Frumusețea va mântui lumea” – o provocare pentru elevi

Elevii seminariști au demonstrat competențe solide și o pregătire temeinică în cadrul concursului de cultură și spiritualitate, structurat în două probe:

*Testul de cunoștințe interdisciplinare – fiecare echipă formată din patru elevi a răspuns contra cronometru la întrebări din șase discipline tematice, pe baza bibliografiei recomandate. Elevii au dat dovadă de gândire critică, rapiditate și coerență în formularea răspunsurilor.

*Atelierul de lectură rapidă – un elev desemnat din fiecare echipă a lecturat un text la prima vedere, urmând să răspundă la întrebări despre subiect, personaje și stil narativ. Exercițiul a pus în valoare abilitățile de înțelegere și interpretare ale participanților.

Premii și recunoaștere pentru elevii seminariști

Munca și dedicarea elevilor Seminarului Teologic „Veniamin Costache” de la Manastirea Neamt au fost recunoscute prin Premiul II obținut în competiția generală. De asemenea, eleva Voineag Irina Andreea s-a remarcat printr-o prezentare de excepție despre Sfinții Trei Ierarhi, fiind distinsă cu Premiul I.

Evenimentul a fost o experiență deopotrivă competițională și formativă, oferind elevilor posibilitatea de a-și pune în valoare cunoștințele, spiritul de echipă și inteligența. Într-un cadru academic și spiritual, aceștia au demonstrat că teologia și cultura se împletesc armonios, oferind răspunsuri la marile întrebări ale lumii contemporane.

Participarea elevilor seminariști la astfel de activități nu doar că le îmbogățește orizontul intelectual, ci le întărește credința, vocația și atașamentul față de valorile spirituale.

Mulțumim doamnei director Monica Asofiei pentru invitatie și tuturor organizatorilor! Felicitări tuturor participanților pentru pasiunea, efortul și rezultatele obținute!

Prof.dr. Andrei Irina

 

30 ian. 2025

Sfinții Trei Ierarhi serbați la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și-a cinstit în mod deosebit ocrotitorii spirituali, patroni ai tuturor școlilor teologice din întreaga Ortodoxie: Sfinții Trei Ierarhi, Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sărbătoarea a început liturgic în ajun, pe 29 ianuarie, prin oficierea Vecerniei și a Litiei de către un sobor de preoți și diaconi condus de Părintele Prof. Ioan Mihoc. Între slujitori s-au aflat și părintele prof. dr. Viorel Laiu, directorul instituției de învățământ, alți preoți profesori, cadre didactice ale școlii, precum și câțiva preoți din parohiile învecinate. Din cuvântul de învățătură rostit de părintele Mihoc elevii seminariști au aflat detalii din viața și activitatea celor trei mari ierarhi proslăviți în calendar la finele lunii ianuarie.

A doua zi de hram, programul liturgic a debutat cu săvârșirea Utreniei, a Acatistului și a Sfintei Liturghii. Soborul slujitorilor a fost condus de preacucernicul părinte dr. Marian Timofte, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

În cuvântul de învățătură rostit, părintele Timofte a evidențiat rolul providențial al celor trei mari ierarhi în istoria Bisericii din primele veacuri: „numeroși istorici bisericești numesc perioada în care au trăit cei trei ierarhi secolul de aur al Creștinismului. Cum să socotim de aur secolul al IV-lea, de vreme ce, pe parcursul său, Biserica lui Hristos a înfruntat atâtea suferințe? Să ne amintim că debutul acestuia a găsit Creștinismul încă prigonit de înfricoșătorul împărat Dioclețian. Dar ce să spunem de tulburările ori luptele din interiorul Bisericii, pricinuite de primii eretici: arieni, maniheieni, novațieni, melitieni, anomieni, pnevmatomahi? Ei au stârnit o nespusă îngrijorare și suferință, din pricina dezbinărilor, a certurilor provocate în Biserică, trupul tainic al lui Hristos. Pacea s-a restabilit prin sinoadele ecumenice de la Niceea, 325, și de la Constantinopol, din 381, dar și în urma altor sinoade locale, de la Antiohia și Constantinopol, Tyr și Ierusalim, Sardica, Sirmium și Alexandria.

De aceea afirmam că ne vine greu să numim veacul al IV-lea de aur. Totuși nu ne putem dezice de respectiva sintagmă, consacrată de istorici. S-a arătat de aur datorită învățăturilor luminate ale Sfinților Trei Ierarhi, precum și ale altor Părinți trăitori în acea vreme. Scrierile lor constituie adevărate comori. De aur le-au fost nevoințele, râvna față de Biserica lui Hristos; de aur, predicile – sublimitatea slujirii lor; nu în ultimul rând, de aur curat li s-au dovedit solidaritatea cu cei năpăstuiți, înfăptuirile în sprijinul celor suferinzi, aflațţi în nevoi, în lipsuri. Sfinții Trei Ierarhi, prin modul lor de viață și de dăruire, au turnat în venele Bisericii și ale creștinismului primar o puternică sevă de viață și înflorire a Duhului lui Dumnezeu”.

Adresându-se elevilor seminariști, oaspetele le-a reamintit de ce îi numim pe Sfinții Trei Ierarhi patronii școlilor teologice din țară și din toată lumea ortodoxă: „pentru cei ce se pregătesc spre a deveni slujitori ai Sfintelor Altare, Sfinții Trei Ierarhi sunt ca niște icoane de lumină călăuzitoare spre calea plăcută Domnului. Ei îi învață pe preoți cum să-și manifeste credința, iubindu-L pe Hristos și Biserica Sa mai presus de orice demnități ori interese lumești. Nevoințele și râvna lor să ne reamintească mereu că trebuie să avem conștiința chemării sfinte, o legătură unică dintre Hristos și fiecare preot în parte. Urmându-le pilda, să devenim icoana nemijlocită a lucrării și prezenței Domnului în Biserica Sa”. La momentul potrivit al Sfintei Liturghii mulți tineri s-au împărtășit, întregind astfel bucuria sărbătorii.

După aceea, s-a oficiat un parastas de pomenire a tuturor ctitorilor, profesorilor și elevilor mutați la cele veșnice.

În final, directorul Seminarului, pr. prof. dr. Viorel Laiu, a mulțumit părintelui Marian Timofte pentru împreună slujire și cuvântul de învățătură, rugându-l să transmită Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan toată recunoștința pentru dragostea și grija pe care le poartă școlilor teologice din eparhie. Adresându-se celor prezenți, părintele director a precizat: „sărbătoarea de astăzi este pentru școala noastră nu doar un prilej de bucurie liturgică, nu doar un moment festiv, ci și îndemnul de a urma și noi, profesorii Seminarului nemțean, dar și voi, dragi elevi, pe cât ne stă în putință fiecăruia, pilda vieții și a lucrării celor trei mari sfinți: să unim credința cu știința și cultura, să unim știința mântuirii, Teologia, cu iubirea față de Dumnezeu și de semeni, să arătăm dragostea față de aproapele nu doar prin cuvinte de încurajare, ci printr-o lucrare concretă de ajutorare a celor aflați în momente dificile ale vieții”.

Atât la slujba de seară, cât și la Sfânta Liturghie, răspunsurile de la strană le-au dat elevii și elevele Seminarului, coordonați de spiritualul și profesorul de Muzică Bisericească, pr. Marius-Gabriel Brumă, și de diac. prof. Gelu Ioniță. Am remarcat în acest an grupul psaltic de fete care a cântat în strana stângă a bisericii Sfântul Ioan Iacob, continuând o frumoasă tradiție, împământenită la Seminarul nemțean.

Programul zilei a continuat în sala de festivități, unde elevii Irina Voineag și Andrei Zabolotniuc, coordonați de profesorii Mirel Gălușcă și Andrei Irina, au prezentat bogate informații despre viața și activitatea ocrotitorilor învățământului teologic ortodox.

A urmat concursul intitulat „Viața Sfinților Trei Ierarhi – izvor de inspirație și lumină pentru tinerii seminariști”, ajuns la cea de-a opta ediție. Competiția a verificat cunoștințele elevilor despre viața, activitatea și opera celor trei mari dascăli ai lumii și Ierarhi. Participanții au primit ca răsplată diplome și cărți.

Și în cadrul momentului cultural al zilei, grupul psaltic „Victor Ojog”, dirijat de pr. prof. Marius Brumă, a intonat mai multe cântări dedicate sfinților patroni ai școlilor teologice. Elevii de la secția Patrimoniu, coordonați de profesorii Oana Grădinaru și  Dan Țârdea, au realizat o expoziție de icoane zugrăvite în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, cele mai bune creații fiind răsplătite cu premii, felicitări și aplauze.

Manifestările s-au încheiat cu agapa tradițională de hram, desfășurată în sala de mese a Seminarului. Oaspeții, alături de părintele director, corpul profesoral și elevii au prânzit împreună, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile primite prin viața și lucrarea pilduitoare a Sfinților Trei Ierarhi, păstrând fiecare în minte modelul suprem al acelora care n-au despărțit niciodată cuvântul de faptă, rugăciunea de milostenie, nici credința de cultură.

SLUJBA PRIVEGHERII

SFÂNTA LITURGHIE

SIMPOZION

EXPOZIȚIE PICTURĂ

23 ian. 2025

Activități dedicate împlinirii a 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și de mare bucurie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. În anticiparea zilei de 24 ianuarie, elevii și profesorii au participat la un program cultural-artistic, cu scopul de a rememora importanța covârșitoare a evenimentului.

Activitatea a debutat prin săvârșirea Parastasului, în Biserica Seminarului, în cadrul căruia au fost pomeniți înfăptuitorii Unirii.

Ca o punte peste ani, elevii și profesorii s-au prins în Hora Unirii, în jurul Movilei pe care, înaintașii lor, contemporani dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, au ridicat-o în 1859. Plini de entuziasm, elevii au primit și au transmis cu pioșenie realizarea acestui ideal, ca o ofrandă pentru desăvârșirea acestui străvechi vis al neamului nostru.

Manifestările au continuat în Sala de festivități a Seminarului, prin vernisarea unei expoziții de manuscrise și cărți din perioada Unirii Principatelor, aflate în tezaurul bibliotecii instituției. Dintre acestea menționăm o Sfântă Evanghelie tipărită la Râmnic în 1865, ce poartă pe prima pagină numele Domnului Unirii.

A urmat prezentarea medalioanelor  unor personalități implicate în înfăptuirea Unirii din 1859, precum și a legendarului Moș Ion Roată.

Un moment mult așteptat de elevi a fost concursul Cuza Vodă și Unirea, ajuns la cea de-a treia ediție, în cadrul căruia elevii și-au dovedit preocuparea față de înaintașii ce au făcut posibilă unirea într-o singură țară a fraților moldoveni și munteni. Concursul a avut și o secțiune de artă plastică, în cadrul căreia elevii au realizat portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Elevii de la secția Patrimoniu, coordonați de prof. Oana Grădinaru și Dan Țârdea, au realizat o frumoasă expoziție cu lucrări ce au cântat prin culoare, Unirea.

Evenimentul petrecut cu 166 de ani în urmă a fost omagiat și de elevii seminarului talentați în artă dramatică prin interpretarea piesei de teatru Moș Ion Roată și Unirea, încercând să refacă un crâmpei din atmosfera acelor timpuri.

Piesa de teatru a fost urmată de un recital de poezii patriotice al elevilor pregătiți de prof. Cristina Grigore și Laura Panaite. Dintre poeziile prezentate amintim  Cântecul lui Cuza Vodă, o creație plăsmuită chiar în seminarul nostru, de către arhiereul Narcis Crețulescu, în 1859, pe când era elev al seminarului nemțean. Poezia a fost pusă atunci pe note muzicale de către un alt elev, Nicolae Ardeleanu, și a fost cântată de elevi, cu entuziasm, în jurul Movilei Unirii.

Corul psaltic Victor Ojog, condus de către Pr. Prof. Marius Brumă, a prezentat auditoriului un frumos repertoriu de cântări patriotice. 

După festivitatea de premiere a elevilor participanți la concurs, domnul Prof. Dr. Mihai Giosan, Inspector pentru disciplinele Religie și Istorie, a felicitat elevii și profesorii implicați, subliniind necesitatea cunoșterii și prețuirii jertfei înaintașilor și afirmând că Alexandru Ioan Cuza a scris una din cele mai frumoase pagini din istoria noastră națională.

Domnul Inspector a transmis felicitări și din partea Inspectoratului Județean Neamț și a  evidențiat importanța acestui tip de activități în viața elevilor, exprimându-și gratitudinea că Seminarul de la Mănăstirea Neamț promovează adevăratele valori și formează elevii ca buni patrioți.

Întreaga activitate, coordonată de profesorii de istorie Marcela Bălău și Mirel Gălușcă, se dorește a fi atât o chemare spre cunoașterea și prețuirea trecutului cât și un pios omagiu adus celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealului Unirii 

Prof. Bălău Marcela și Mirel Gălușcă

16 ian. 2025

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și comemorării poetului Mihai Eminescu la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” și la Centrul social-cultural „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamț

Ample manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și românului deplin al ei, Mihai Eminescu, s-au desfășurat și anul acesta la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dar și la Centrul social-cultural „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamț, județul Neamț, marcându-se astfel nu doar celebrarea culturii poporului român, ci și împlinirea a 175 de ani de la nașterea celui ce reprezintă „expresia integrală a sufletului românesc”, după cum îl numea Iorga pe poetul nostru național.

Evenimentele au început dimineață la școala teologică nemțeană, în biserica „Sfântul Ioan Iacob” din incinta Seminarului, printr-o slujbă de pomenire pentru poet și familia acestuia oficiatăde un sobor de preoți profesori, condus de pr. prof. dr. Viorel Laiu, directorul instituției de învățământ.

S-a continuat, în Sala de festivități a Seminarului, cu o prelegere susținută de poetul și criticul literar Daniel Corbu, intitulată Eminescu și misiunea christică pentru poporul român.

Invitatul a vorbit elevilor despre importanta operei eminesciene, despre actualitatea acesteia și i-a îndemnat să-l citească pe Eminescu pentru a descoperi genialitatea ,,omului deplin al culturii române”. Printre altele, vorbitorul a spus: „un spirit precum Mihai Eminescu nu putea să rămână în cultura română doar prin simple afirmații encomiastice de genul: spirit tutelar, cel mai mare poet, personalitate monumentală, geniu național etc. De fiecare dată trebuie făcută o coborâre în epocă, în timpul său, pentru a urmări structurile culturale existente la apariția sa, realizate de înaintașii venerați în Epigonii. La fel de important este de a urmări anvergura operei eminesciene și influența ei, dar raportat numaidecât la spiritualitatea ortodoxă românească”. 

În cadrul manifestării a avut loc și un atelier de creație, unde elevii au realizat scurte catrene dedicate poetului. Deoarece la Seminarul nemțean învață și adolescenți care au studiat în diferite țări europene, aceștia un recitat un fragment din poezia ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”, în limbile: engleză, franceză, portugheză, italiană, germană, rusă, ucraineană, dar și în limba latină. Două tinere talentate de la secția Patrimoniu cultural au recitat poezia ,,Glossă”. Elevii au fost coordonați de profesorii de limba și literatura română Cristina Grigore și Laura Panaite. 

De asemenea, corurile „Victor Ojog” și „Gloria Dei”, coordonate de pr. prof. Marius Brumă și prof. Marius Corugă, au interpretat câteva din cele mai frumoase melodii pe versuri eminesciene.

Seminariștii de la secția Patrimoniu cultural, sub coordonarea prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țârdea de la catedra de Arte, s-au exprimat prin culoare, realizând o expoziție de lucrări plastice inspirate din opera ,,Luceafărului poeziei românești”. 

O altă expoziție, de cărți și manuscrise datate din secolul al XIX-lea, aflate în patrimoniul bibliotecii de la Seminarul nemțean, a fost prezentată asistenței.

La final, scriitorul și criticul literar Daniel Corbu a primit din partea Părintelui Director, pr. prof. dr. Viorel Laiu, o diplomă de excelență pentru susținerea și promovarea culturală a școlii nemțene. Părintele Director i-a felicitat pe toți participanții la evenimentul organizat în cinstea culturii românești și a poetuluiEminescu, afirmând: „nu se putea alege o zi mai potrivită pentru omagierea culturii noastre decât cea în care îl sărbătorim pe Eminescu, omul deplin al ei. Poetul și-a dobândit acest nume prin incontestabila-i trudă pe tărâm cărturăresc și patriotic, fără vreo influență sau sentință arbitrară venită de undeva, fără ca vreun for academic, politic sau juridic să i-l fi atribuit. Eminescu, prin propria-i gândire și simțire, a creat valori naționale fără seamăn”.

După momentul sărbătoresc de la școala teologică nemțeană, elevii seminariști care au creat momentele artistice, însoțiți de părintele director și de profesorii coordonatori, s-au îndreptat către Centrul social-cultural „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamț, unde, alături de colegii lor de la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Neculau”, îndrumați de doamna profesor Nadia Mihaela Sângeap, directorul instituției de învățământ, au prezentat un amplu program artistic dedicat culturii naționale șipoetului Mihai Eminescu, moderat de doamna Filomena Corbu. 

Scriitorul și criticul literar Daniel Corbu a susținut și aici o prelegere dedicată „omului deplin a culturii naționale”. Au mai susținut mici prelegeri pr. prof. dr. Viorel Laiu, Directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, Simona Dumitriu din partea OMD Vânători-Neamț, domnul Robert Bârliba, administrator public la Primăria Vânători-Neamț, ca delegat  al doamnei primar Maria Petrariu și arhim. Mihail Daniliuc.

Manifestările de la Vânători-Neamț au fost organizate de Primăria comunei Vânători-Neamț, Organizația de Management al Destinației Locale Vânători-Neamț, Liceul Tehnologic ,,Arhim.Chiriac Nicolau” din localitate, Asociația culturală „Feed-back”, Asociația culturală ,,Vovidenia-Neamț”.

Toate aceste evenimente spirituale și cultural-artistice stau subsemnul recunoștinței față de creatorii culturii naționale și față de românul desăvârșit al ei, Mihai Eminescu, care a știut să creioneze prin inegalabile scrieri sufletul neamului său, tălmăcind în cuvinte alese credința și istoria lui, creațiile populare, virtuțile și scăderile, năzuințele, dar și poticnelile confraților, bucuriile, apăsările, dar și dorurile lor. De aceea, prin el cultura română a atins sublimul, iar fără el nu ar fi fost deplină, căci, nu-i așa?, „ce săraci am fi fără Eminescu”.

arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc

13 ian. 2025

„Lecția de meșterit” cu Ionela Lungu, la Seminarul Teologic de lângă Mănăstirea Neamț

Luni, 13 ianuarie, elevii clasei a XI-a Patrimoniu Cultural de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de lângă Mănăstirea Neamț au participat la o activitate practică de modelaj în argilă. Evenimentul s-a desfășurat sub îndrumarea artistei populare Ionela Lungu din Humulești, în cadrul unui parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Elevii au deprins tehnica modelajului în argilă, s-au documentat cu privire la opaițe, sfeșnice și suporturi pentru lumânări și au dat apoi frâu liber creativității, utilizând materialele oferite de meșter.

Îmi place grozav să lucrez cu liceenii seminariști. Se joacă frumos cu lutul, ca niște copii mari”, a transmis Ionela Lungu pe rețelele sociale, lăudând creativitatea și entuziasmul elevilor de la seminar.

Coordonarea activității a fost realizată de prof. Oana Grădinaru de la Catedra de Arte Vizuale.

Directorul seminarului, prof. Pr. Viorel Laiu, a exprimat aprecierea pentru implicarea elevilor și profesorilor: „Astfel de activități îi ajută pe elevi să înțeleagă și să respecte moștenirea culturală, oferindu-le totodată ocazia de a-și exprima creativitatea. Suntem mândri de rezultatele lor.”.

„Lecția de meșterit” a adus tradiția mai aproape de tinerii seminariști, încurajând legătura dintre valorile culturale și educația modernă.

Activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu, care urmărește organizarea expoziției „Lumina”, dedicată aniversării a 170 de ani de existență ai Seminarului Teologic Ortodox “Veniamin Costache” de lângă Mănăstirea Neamț.