“The small Montmartre of Bitola” Provocare, perseverență, satisfacție
„Inspirația există, dar trebuie să te găsească muncind.” (Pablo Picasso)
Elevii secției de patrimoniu de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au primit și anul acesta o invitație la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii, ediția a 44-a “The small Montmartre of Bitola” în Macedonia 2025, concurs organizat de CHILDRENS ART STUDIO ,,ST. CYRIL AND METHODI”.
Participăm ca în fiecare an, la secțiunea colecție-grup și nu individual, pentru a antrena cât mai mulți elevi. Colecția de anul acesta cuprinde 24 de lucrări. Până anul trecut am reprezentat Divinitatea în tehnici creștine: iconografie, frescă, mozaic, miniatură – alfabet, motive decorative în spații ecleziale de pretutindeni, teme și tehnici creștine de pictură bizantină, în legătură cu specificul secției Patrimoniu Cultural al Seminarului nostru. La participarea de anul trecut, am optat pentru tema propusă de organizatori: Olimpiadele sportive și ne-am îndreptat atenția spre Grecia antică, fiind o artă clasică. Frumusețea picturilor murale, a frescelor, dar și a picturilor decor pe amfore sau cratere, au devenit sursă de inspirație pentru pictura universală în timp și spațiu, drept pentru care se situează în patrimoniul mondial al umanității UNESCO. Revenim anul acesta la tehnicile cunoscute și mai experimentate de elevii noștri. Pictura creștină s-a inspirat deopotrivă în primele veacuri tot de aici, prin intermediul cuceririi romane.
Tema iconografică pe care am ales-o, este icoana „Lauda Maicii Domnului” din secolul XVI, a Sfântului iconar Andrei Rubleuv, din catapeteasma Catedralei Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Kirillo-Belozersky Moscova, Rusia. Tema principală a icoanei „Lauda Maicii Domnului” este proslăvirea Fecioarei Maria. Conform profețiilor Vechiului Testament, este interpretată de teologii creștini ca predicții educaționale despre Maica Domnului, care a născut în mod miraculos pe Fiul – Logosul întrupat, Mântuitorul lumii. În secolele VI-VIII, tema profețiiilor despre Maria a fost dezvoltată în continuare și a fost transmisă în formã poetică în lucrärile imnografice, în primul rând în imnul solemn Acatist, a cărui creație este asociată cu opera lui Roman Melodul din secolul VI. Ele explică structura figurativã acestei icoane.
Lucrările copii, au fost realizate de elevii secției Patrimoniu Cultural, clasele IX-XII, în cadrul orelor de restaurare icoană. Icoana cu ramă încadrată, înconjurată de scene, a fost împărțită în detalii mai mici, pe care elevii le-au reprodus: Bunavestire, Magii de la răsărit, Aducerea la templu, Iisus Hristos Mântuitorul, Sfinții Părinți, Urmașii apostolilor, Maica Domnului bucuria celor necăjiți, Preacinstirea Maicii Domnului, Duminica Ortodoxiei, Deisis, Fuga în Egipt, Închinarea magilor, Nașterea Domnului, Călătoria magilor, Maica Domnului și dreptul Iosif, Vizita Maicii Domnului la Sfânta Elisabeta, Profeții Avacum, Ieremia, Aaron, Moise, Profetul David, Profetul Balaam, Profetul Isaia, Profeții Ezechiel, Iacob, Ghedeon, și Daniel, Iisus Hristos Emanuel și Maica Domnului pe tron. Documentarea a devenit astfel o lecție nonformală pe tărâm artistic, istoria artelor, pictură, restaurare.
Concursul reunește an de an peste 10.000 de participanți, din peste 30 de țări, din Europa cât și din Asia. A devenit o tradiție frumoasă, aceea de a participa la aceasta competiție de prestigiu, de 14 ani. Seminarul nemțean are în palmares de la „Grad Prix”, „Best collection”, „Golden Palette”, „Golden Brush” și diplome „Winners”. În anul 2023, întregul grup, a fost premiat de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul Sfintei Liturghii, oficiate la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie. Grupul a fost reprezentat de eleva GIDIRIM CHIRA, din Ucraina care a venit la Seminar, în urma războiului. Ea a primit binecuvântare și distincția Crucea Moldavă. https://basilica.ro/mitropolitul-teofan-a-oferit-distinctii-pentru-tineri-cu-rezultate-scolare-bune-si-varstnici-cu-viata-aleasa/
La ediția de anul trecut a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii Macedonia, februarie 2024; din aproximativ 45 000 de participanți, de la 800 de școli, din 80 de țări (conform site-lui concursului), cei 22 de elevii seminariști au obținut:
4 premii Golden Palette:
CAMERZAN ARINA, MĂRGEAN TEODORA, UNGUREAN CAPITOLINA -cl. a XI-a și CACIUC NARCISA, cl. a XII a .
5 diplome Winners:
VOINEAG IRINA ANDREEA – cl. a X-a,CHITIC URSACHE ECATERINA, POSTOLICĂ DANIELA, ȘVECICOV GAVRIELA – cl. a XI-a, JELIHOVSCHI GRIGORE, cl. a XII-a.
Diploma pentru Seminar și profesorul coordonator..
Premiul Invitație la Colonia mondială de artă, 23-30 mai 2024, în tabăra de creație Bitola Macedonia, pentru două eleve JURAVLE ADRIANA, cl. a X-a și MORAR TEODORA cl. a XI-a, Iar la participarea directă, cele două eleve obținând DIPLOME de RECUNOAȘTERE SPECIALĂ.
Rezultatele competiției, sunt anunțate pe site-ul: www.smallmontmartreofbitola.com și au fost mentionate de fiecare dată, în Doxologia, presa din Neamt si site-ul scolii. Mulțumim părintelui director pentru susținere și implicarea în demersul pentru participarea directă la tabără, a lotului de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț
Profesor coordonator Grădinaru Oana