05 mai 2025

Lupta cu adicțiile: Centru nou de consiliere și tratare, la Seminarul de lângă Mănăstirea Neamț

Duminică, 27 aprilie a.c., după Sfânta Liturghie, a avut loc inaugurarea unui centru cu totul special și necesar. Nu e vorba de o construcție fastuoasă, ci de o lucrare tainică, tămăduitoare: Centrul de consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții „Sf. Arhidiacon Ștefan” – un centru al speranței, deschis la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de lângă Mănăstirea Neamț.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, slujba de sfințire a fost oficiată de către părintele inspector Iulian Negru, delegat al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, împreună cu părintele prof. Viorel Laiu – directorul seminarului, părintele Manuel Dorneanu – directorul centrului, și alți preoți slujitori. Evenimentul a adunat în jur de 65 de persoane dependente, care sunt în abstinență și în recuperare, (și aparținători) ai grupurilor de Jucători Anonimi „Viață fără joc” din Iași și „Minune” de la Botoșani, aflați de trei zile la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, pentru Convenția aniversară, în care au sărbătorit 2 ani și, respectiv, 4 ani de la înființare.

Într-o atmosferă sobră, dar plină de recunoștință, părintele Manuel Dorneanu a rostit cuvinte care dau sens acestei inițiative: „Scopul Sfintei Biserici este de a-l tămădui pe om de bolile sufletești, iar acest centru este un pas în această direcție”. El a subliniat că se vor oferi „servicii de consiliere atât pentru persoanele dependente (de alcool, droguri, tutun, pornografie, jocuri de noroc, tehnologie), cât și pentru familiile acestora (codependente); terapie individuală și de grup cu persoanele dependente (strict confidențial); consiliere a părților terțe interesate (cadre didactice, clerici, părinți și aparținători)”.

Centrul „Sf. Arhidiacon Ștefan” este rodul unei inițiative profunde, născute în tăcere, dar cu ecou în inimile celor care luptă cu dependența. Părintele Viorel Laiu, directorul seminarului, este cel care a visat și a pus temelia acestui loc de sprijin, rămânând „sufletul – cu discreție și delicatețe – al acestei inițiative”, după cum au mărturisit colegii săi.

Echipa de consiliere este formată din părintele Manuel Dorneanu și consilierele în adicții Cristina Grosu și Despina Dorneanu, care vor lucra atât cu cei afectați direct, cât și cu familiile acestora, într-o abordare integrativă și empatică.

Într-o societate în care adicțiile devin tot mai prezente și mai distructive, deschiderea unui astfel de centru într-un spațiu care îmbină credința cu educația nu este doar un semn de normalitate, ci și un act profund de responsabilitate socială. Un semn că, acolo unde suferința apasă, Biserica și comunitatea pot oferi nu doar mângâiere, ci și sprijin concret.

05 mai 2025

Activitate de Mentorat, de Ziua Mondială a păsărilor

Începutul lunii prier ne amintește nu doar despre mult trâmbițata zi a păcălelilor, o invenție străină de frumusețile sfintei noastre Ortodoxii, ci de faptul că în prima zi din aprilie, încă din 1906, sărbătorim Ziua mondială a păsărilor.

​Se vor întreba unii: ce legătură are această zi cu viața unui bun creștin? Un posibil răspuns ni-l oferă statisticile. Ornitologia ne arată că actualmente pe Pământ viețuiesc aproximativ 10.000 specii de păsări dintre care aproape 12% sunt pe cale de dispariție, cauza principală a acestei drame fiind omul. Dumnezeu i-a poruncit să stăpânească creația ca pe dar divin, dar el a folosit-o în mod egoist și distructiv.

​Ornitologia privită din punct de vedere teologic poate descoperi adevăruri adânci privind legătura dintre om și mediul înconjurător cu tot ce presupune el; vietăți, plante și animale, iar toate întreolaltă cu Dumnezeu, făuritorul lor. Sfânta Scriptură acordă o atenție deosebită păsărilor, dovadă că acest substantiv apare în cartea sfântă de peste 120 ori. Însuși Mântuitorul Hristos, când vrea să atragă atenția asupra purtării de grijă pe care Dumnezeu o are fațăde creația Sa face referire la frumusețea și la viața păsărilor: „Privițila păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitnițe, și Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele?” (Matei 6, 26). 

​Tot din viața păsărilor s-a inspirat și fericitul compozitor al strofelor Prohodului Mântuitorului Hristos când L-a asemuit pe Răscumpărătorul nostru cu un pelican. Se apropie săptămâna Sfântă și Mare a Patimilor Domnului. Cu flori în mâini și cu lacrimi Îl vom însoți pe Marele Răstignit  și-I vom cânta stihuri tulburătoare. Undeva la starea a doua vom zice așa: „Ca un pelican Te-ai rănit în coasta Ta, Cuvinte; Şi-ai dat viață l-ai Tăi fii, care au murit, Răspândind asupra lor izvoare vii.” Ce legătură este între Hristos și un pelican? Răspunsul ni-l oferă un sfânt drag nouă tuturor, un frate de-al nostru român, Sfântul Ioan Iacob. În cartea „Din Ierihon către Sion. Scrieri duhovnicești”, sfântul nemțean dezleagă acest mister, căci amintind de vechea legendă a acestei păsări, potrivit căreia pelicanul atât de mult își iubește puii, încât este dispus să își rănească coasta sa pentru a-i hrăni cu sânge când îi vede zăcând în cuib flămânziți, însetați, vătămați de vreo boală sau de veninul otrăvitor al șerpilor. 

​Împreună cu elevii de la Mentorat am poposit marți, 1 aprilie 2025,  la Grădina Zoologică „Dragoș Vodă” din proximitatea Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, pentru a face o vizită de informare despre păsările, dar și despre celelalte specii de animale pe care vizitatorii le pot vedea aici.

​Într-un cadru natural deosebit, stăpânit de o liniște adâncă,elevii au citit  câteva rânduri  din articolul „Ce au în comun Hristos și un pelican”, din cartea „Miride și mirinde”, scrisă de arhimandritul Mihail Daniliuc, din care elevii au primit câte un exemplar. Au urmat apoi, discuții în particular cu fiecare elev despre activitatea de la Seminar și modalități de îmbunătățire a  rezultatelor școlare.

Arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc